Espresso in a library

A small new espresso cafe in New York City wanted to draw the attention of people passing by the cafe and tourists. The owner asked a design company to help to achieve this goal by creating a surprising and eye-catching design for the cafe.

The designers of the Nema Workshop have done the job, where they took the concept of a library and turned it sideways. This concept will surprise each client who enters the cafe.

A shot of the entire interior where you can see the surprising effect of the sideways placed sepia toned photo tiles and wooden floor on the left wall (© David Joseph Photography).

The small d’espresso cafe in Madison Avenue NYC seen from the street at night (© David Joseph Photography).

Located on Madison Avenue, the espresso bar conceptually and literally turns a normal room sideways, creating a striking identity for the emerging brand of the owner. The owner of the espresso cafe approached the Nema Workshop with the ambition to build a unique espresso brand and to develop a creative environment that connects to its location on Madison Avenue near Grand Central Station.

Please click the ‘read more’ link below to see the other photos:

The interior where you can see the strange but surprising sideways effect (© David Joseph Photography).

Inspired by the nearby Bryant Park Library, the people of Nema Workshop designed a store that is straightforward in a simple twisted way: Take a library and turn it sideways. The book lined shelves become the floor and ceilings and wood floor ends up on the walls meanwhile the pendants protrude sideways from the wall. To achieve the books shelves on the floor, the space is lined with sepia-toned full size photograph of books printed on custom tiles.

The service counter in the espresso cafe. The frosted glass wall behind the service counter illuminates the space and the wall directly opposite is clad in rich brown herringbone (© David Joseph Photography).

The custom tiles run along the floor, up the 15’ foot wall and across the ceiling. The frosted glass wall behind the service counter illuminates the space and the wall directly opposite (the wooden floor). The thrust of this concept finds expression in the lighting and materiality, and ultimately the space gives definition to the emerging brand. The concept itself is bold and receptive to future locations of the espresso cafe: building an espresso empire.

The dark brown herringbone wooden floor as wall to create the perfect sideways effect (© David Joseph Photography).

The map of the small and compact interior of the d’espresso cafe. Here you can see that the available space is being used efficiently.

Sources:

  • Nemaworkshop.com
  • Davidjosephphotography.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About the authors of Niceartlife Magazine

The editors of NiceArtLife.com Magazine focus on subjects of the Art and Graphic world, Cultures, Life, Spirituality, Science, Curiosities, Design, Graphic Design, Photography and Digital arts. Comments put life into a blog so your comments are always very welcome. Please feel free to comment, write an opinion or express your feeling about a post. You can also write a comment in your own language because nowadays translation is simple. Besides English we speak Spanish, German, Dutch and some Italian. You can write us in these languages without a problem. To contact us you can use the contact form by clicking the contact tab in the menu above. Please feel free to follow us Twitter, Google+, Pinterest, Youtube and like our page on Facebook. Enjoy your stay at Niceartlife.com!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookPinterestGoogle PlusYouTube

Share

There are 6 comments

  1. Amy

    This is such a great concept and it really is eye catching from the street. I like that they have incorporated the lights and the flooring on the wall in the whole overall look. Really great!

  2. Michaela

    Confusing.. just by looking I feel like floating because of the arrangement.. but I like very, very much the combination of the material as the wood on the wall and the plastic chairs.

Post Your Thoughts


+ 9 = ten